1. Home
  2. Documentation
  3. Onventis Buyer
  4. Leveranciersbeheer
  5. Stamgegevens van leveranciers
  6. API-connector voor EcoVadis

API-connector voor EcoVadis

Wat heb ik nodig van EcoVadis?

Naast toegang tot het EcoVadis-platform heeft u een licentie nodig voor de EcoVadis API-interface. U kunt dit rechtstreeks bij uw EcoVadis-contactpersoon aanvragen.
Zodra de interface is geactiveerd, ontvangt u API-toegangsgegevens van EcoVadis. Deze bestaan altijd uit een API gebruikersnaam en wachtwoord. Deze zijn niet te verwarren met de toegangsgegevens tot het EcoVadis-portaal.

Op uw Onventis testomgeving (beta) kan de EcoVadis interface getest worden met de EcoVadis sandbox credentials. Op de productieve Onventis omgeving kan de EcoVadis interface worden ingesteld met de productieve EcoVadis API credentials. Bovendien kunt u de interface testen met een API-client zoals Postman voordat u deze in Onventis instelt.

Wat moet Onventis mij leveren?

Om de API connector te gebruiken en in te stellen in een Onventis klantorganisatie, moet Onventis u de licentierol “1102EV00 – EcoVadis Sustainability Ratings Integration” verstrekken. U kunt de informatie die nodig is voor de licentieverlening krijgen van uw Onventis-contactpersoon.

Hoe stel ik nu de interface in?

Zodra de licentierol is uitgerold naar een Onventis klantorganisatie, kan deze worden toegewezen aan gebruikers via een gebruikersrol en het bijbehorende recht.

Gebruikers met dit recht hebben nu toegang tot de EcoVadis-instellingen in het Onventis-hoofdmenu onder Configuratie. Daar kan de verbinding tot stand worden gebracht door de door EcoVadis verstrekte API-toegangsgegevens in te voeren.

Wat kan ik doen als de interface eenmaal werkt?

Zodra de verbinding met de EcoVadis API met succes tot stand is gebracht, verschijnt voor elke leverancier een nieuw tabblad voor ESG-gegevens in de leveranciersmaster. Dit tabblad is zichtbaar voor alle gebruikers die toegang hebben tot de leveranciersmaster.

Hoe kan ik een beoordelingsverzoek indienen en een EcoVadis-scorecard opvragen?

Onventis genereert voor elke leverancier een unieke integratie ID en toont deze bij de leverancier. Deze integratie-ID wordt gebruikt om leveranciers in EcoVadis te koppelen aan de leveranciersmaster in Onventis. Deze koppeling kan handmatig gebeuren (kopiëren & plakken) of door voor elke leverancier een beoordelingsverzoek aan te maken. Dit kan in vier stappen met behulp van de bijbehorende wizard.

Meer informatie over het EcoVadis-beoordelingsproces vindt u hier: https://support.ecovadis.com/hc/de/articles/115002653188

De interface van EcoVadis wordt eenmaal per dag bijgewerkt. Als u wijzigingen hebt aangebracht in de leveranciersmaster, bijvoorbeeld door leveranciers te koppelen met behulp van de integratie-ID of door een beoordelingsverzoek te verzenden, ontvangt u de update de volgende dag. Voor elke integratie-ID worden gegevens opgehaald zoals EcoVadis-scores, EcoVadis-scorecardlink, vervaldatum, status, enz.

Als voor een leverancier een EcoVadis-scorecard beschikbaar is, ziet de visualisatie er als volgt uit:

Filter op leverancier met ESG-rating

De leveranciersmaster kan worden gefilterd met de volgende EcoVadis-criteria vanaf de OB 2022.8 release (november 2022):