1. Onventis 2024.4

Onventis 2024.4

De nieuwe Onventis 2024.4 release bevat verschillende verbeteringen, verbeteringen en bugfixes. Bekijk de volledige lijst hieronder!

Releasedatum bèta: maandag 22 april 2024

Release datum: woensdag 8 mei 2024

Deze Release is van grote waarde voor veel klanten en gebruikers van Onventis.

Lees er alles over in onze release notes!

Supplier Management

In 2023 introduceerde Onventis de “API Connector voor IntegrityNext” die een directe verbinding van het Onventis inkoopsysteem met het wereldwijde IntegrityNext platform mogelijk maakt via een API interface. Alle informatie met betrekking tot IntegrityNext’s duurzaamheidsbeoordeling en -monitoring is toegankelijk via het tabblad ‘Leveranciersrisico’ dat beschikbaar is op leveranciersniveau.

De belangrijkste kenmerken van de connector zijn:

• Leveranciers die in aanmerking komen voor een duurzaamheidsbeoordeling direct uitnodigen via het Onventis-systeem. De gebruikers kunnen een beoordeling aanvragen voor een set standaard ESG-onderwerpen gedefinieerd door IntegrityNext of een handmatige selectie van relevante onderwerpen.
  • De algemene ESG-beoordelingswaardering weergeven, evenals de beoordelingswaardering van de afzonderlijke onderwerpen die voor de betreffende leverancier zijn geselecteerd.
  • Weergave van de kritische berichten die zijn ontvangen onder ‘Duurzaamheidsmonitoring’, verzameld door IntegrityNext.

Met de nieuwe Release voegen we verder nieuwe use cases toe rond de ‘IntegrityNext API Connector’ om onze klanten toegevoegde waarde te bieden en hen te helpen duurzaamheidsrisico’s van hun leveranciers te managen.

1. IntegriteitNext: Gebruikersmelding voor ‘Duurzaamheidsmonitoring’

Het onderdeel ‘Duurzaamheidsmonitoring’ in het tabblad ‘Leveranciersrisico’ op stamgegevensniveau toont de telling van al het kritieke nieuws dat voor de betreffende leverancier is ontvangen. Kritisch nieuws over verschillende onderwerpen zoals ‘Milieubescherming’, ‘Mensenrechten & Arbeid’, ‘Gezondheid & Veiligheid’, ‘Anti-omkoping & Anti-Corruptie’, ‘Ketenverantwoordelijkheid’ en vele andere worden verzameld door IntegrityNext door het scannen van ongeveer één miljard mediaberichten per dag.

Met de nieuwe Release kunnen onze klanten die ‘API Connector for IntegrityNext’ gebruiken een e-mailnotificatie ontvangen voor ontvangen kritieke berichten. De instellingen om meldingen in te schakelen zijn toegankelijk via het tabblad ‘Meldingen’ dat beschikbaar is in de ‘IntegrityNext instellingen’ onder ‘Configuratie’. Gebruikers kunnen de ‘Verantwoordelijke gebruiker/gebruikersgroep’ die verantwoordelijk is voor de duurzaamheidsbeoordeling van leveranciers configureren om deze meldingen te ontvangen.

Zodra er kritisch nieuws over duurzaamheidsthema’s wordt ontvangen, wordt er een e-mail gestuurd naar de ‘Verantwoordelijke gebruiker/gebruikersgroep’ die in het systeem is geconfigureerd. Een link naar IntegrityNext’s ‘Social media profiel’ van de leverancier wordt meegestuurd in E-mail zodat de gebruiker het nieuws kan bekijken.

Volg de onderstaande stappen om van deze functie gebruik te maken:

1. Klik onder ‘Configuratie’ op ‘IntegrityNext instellingen’.
  2. Klik op het tabblad ‘Meldingen’ dat beschikbaar is onder deze instellingen
  3. Selecteer de ‘Verantwoordelijke gebruiker/ Verantwoordelijke gebruikersgroep’ die in het systeem wordt onderhouden
  4. Schakel de ‘Melding’ in

E-mailsjabloon:

Betreft: Waarschuwing betreffende IntegrityNext duurzaamheidsmonitoring voor Leverancier {Supplier Name}

Geachte heer of mevrouw,

Voor uw leverancier {Supplier Name} is een kritisch bericht ontvangen onder IntegrityNext duurzaamheidsmonitoring.

Volg de link om de update te bekijken: {Link naar het social media profiel van de leverancier}

Hoogachtend

Uw Onventis-team

2. IntegriteitNext: Gebruikersmelding voor ‘Beoordelingscijfer’ in een bepaalde zone

Het onderdeel ‘Duurzaamheidsbeoordeling’ in het tabblad ‘Leverancierrisico’ op stamgegevensniveau toont de ESG-rating voor de betreffende leverancier. Leveranciers worden beoordeeld op verschillende onderwerpen zoals ‘Milieubescherming’, ‘Mensenrechten & Arbeid’, ‘Gezondheid & Veiligheid’, ‘Anti-omkoping & Anti-Corruptie’, ‘Verantwoordelijkheid van de toeleveringsketen’ en vele andere door IntegrityNext aan de hand van vooraf opgestelde vragenlijsten.

Met de nieuwe Release kunnen onze klanten die gebruik maken van ‘API Connector for IntegrityNext’ een melding per e-mail ontvangen wanneer de ‘Overall assessment rating’ in een bepaalde risicozone valt. De instellingen om meldingen in te schakelen zijn toegankelijk via het tabblad ‘Meldingen’ dat beschikbaar is in de ‘IntegrityNext instellingen’ onder ‘Configuratie’. Gebruikers kunnen de ‘Verantwoordelijke gebruiker/gebruikersgroep’ die verantwoordelijk is voor de duurzaamheidsbeoordeling van leveranciers configureren om deze meldingen te ontvangen.

De gebruikers kunnen ook de ‘Risicozone’ configureren die als risicodrempel fungeert. ‘Hoog risico – rood’ is de standaardselectie als de melding is ingeschakeld. Zodra de leveranciersbeoordeling in of onder die risicozone valt, wordt er een e-mail gestuurd naar de ‘Verantwoordelijke gebruiker/gebruikersgroep’ die in het systeem is geconfigureerd. In E-mail staat een link naar het ‘Supplier profile’ van IntegrityNext om de gedetailleerde ESG-beoordeling te bekijken.

Volg de onderstaande stappen om van deze functie gebruik te maken:

1. Klik onder ‘Configuratie’ op ‘IntegrityNext instellingen’.
  2. Klik op het tabblad ‘Meldingen’ dat beschikbaar is onder deze instellingen
  3. Selecteer de ‘Verantwoordelijke gebruiker/ Verantwoordelijke gebruikersgroep’ die in het systeem wordt onderhouden
  4. Schakel de ‘Melding aan’ in
  5. Kies uit ‘Laag risico – groen’, ‘Middelmatig risico – geel’, ‘Hoog risico – rood’ als risicodrempelzone

De logica voor het triggeren van meldingen werkt zoals weergegeven in de onderstaande tabel:

E-mailsjabloon:

Betreft: Waarschuwing betreffende IntegrityNext beoordeling voor Leverancier {Supplier Name}

Geachte heer of mevrouw,

Voor uw leverancier {Supplier Name}, is de laatste IntegrityNext algemene beoordelingsbeoordeling {rating} wat in of onder de ingestelde drempel is: {Ingestelde zone}.

Volg de link om de update te bekijken: {Link naar het openbare profiel van de leverancier}

Hoogachtend

Uw Onventis-team.

1. Aanvraagnummer’ in kwalificatiebeheer

Met de nieuwe Release is een nieuw veld ‘Aanvraagnummer’ toegevoegd, dat dient als uniek identificatienummer voor de kwalificatieaanvragen. Het ‘Aanvraagnummer’ wordt weergegeven in de tabel ‘Kwalificatieaanvragen’ en op de antwoordpagina na het openen van de aanvraag. Het ‘Aanvraagnummer’ wordt ook vermeld in alle e-mailberichten met betrekking tot kwalificatiebeheer.

Gebruikers kunnen de tabel ‘Kwalificatieverzoeken’ sorteren op ‘Aanvraagnummer’. De tabel is standaard gesorteerd op aflopende volgorde van ‘Aanvraagnummer’, zodat de recente aanvragen bovenaan worden weergegeven.

2. Voeg ‘Bestandstitel’ toe aan de vraag ‘Uitgebreid bestand uploaden’ in de vragenlijst:

Met deze functie kan de vragenlijstontwerper “Bestandstitel” toevoegen aan de vraag “Uitgebreid bestand uploaden”.

Volg de onderstaande stappen op het tabblad Vragenlijst om gebruik te maken van deze functie:

1. Maak een nieuwe vragenlijst.
  2. Vul de algemene informatie in en ga naar het tabblad ‘Editor’.
  3. Voeg een nieuwe vraag toe en selecteer als vraagtype ‘Uitgebreid bestand uploaden’.
  4. Er wordt automatisch een zijpaneel geopend na het selecteren van dit vraagtype.
  5. Voer de ‘Bestandstitel’ in.

Zodra de leverancier de vragenlijst heeft beantwoord, is dezelfde bestandstitel zichtbaar op het tabblad ‘Geüploade bestanden’. Dit tabblad is beschikbaar in de leverancierslijst en op de antwoordpagina van het kwalificatieverzoek. Als de vragenlijstontwerper geen “Bestandstitel” heeft toegevoegd, wordt de titel van het bestand dat de leverancier heeft geüpload weergegeven.

3. Gedetailleerde samenvatting van de antwoorden op de vragenlijst

Met de nieuwste update kan de gebruiker een gedetailleerd antwoord op een vragenlijst zien onder kwalificatiebeheer. De gedetailleerde scores worden getoond voor vragenlijsten in zowel zelfstandige kwalificatieaanvragen als aanvragen in het kader van kwalificatieprocessen. Met deze functie kan de gebruiker een geïnformeerde beslissing nemen wanneer een handmatige beoordeling vereist is.

Voor elke vraag worden de behaalde punten van het maximaal mogelijke aantal punten en het gewicht getoond als dit is ingeschakeld. Als de ‘KO’ is geactiveerd tegen een reactie, wordt deze weergegeven.

4. Koppeling naar vragenlijstreactie vanuit de weergave ‘Geüploade bestanden’:

Het tabblad ‘Geüploade bestanden’ in de leverancierslijst biedt de gebruikers toegang tot alle bestanden die zijn ontvangen in het kader van kwalificatieprocessen en -aanvragen voor de betreffende leverancier op één tabblad.

Met de nieuwe Release hebben we in deze weergave een kolom ‘Questionnaire’ toegevoegd om de naam weer te geven van de vragenlijst waarmee dit bestand is opgevraagd.

Als de gebruiker op de vragenlijst klikt, wordt het gedetailleerde antwoord op de vragenlijst, zoals hieronder weergegeven, weergegeven. Met deze functionaliteit heeft de gebruiker toegang tot de antwoorden op de vragenlijst via het tabblad ‘Geüploade bestanden’.

5. Vragenlijst verwijderen in de status “Wordt gemaakt”:

Met deze functie kan de gebruiker ongewenste vragenlijsten verwijderen die zich in de status ‘Wordt gemaakt’ bevinden en nog niet zijn gepubliceerd. De optie ‘Vragenlijst verwijderen’ staat bovenaan naast ‘Wizard sluiten’.

Zodra de gebruiker op de knop “Vragenlijst verwijderen” klikt, wordt een pop-upbericht “Vragenlijst verwijderen bevestigen” weergegeven. Als de gebruiker de optie “Vragenlijst verwijderen” selecteert, wordt de vragenlijst verwijderd en is deze niet langer zichtbaar in de lijstweergave. Zodra de vragenlijst gepubliceerd is, kan de gebruiker niet langer gebruik maken van deze functionaliteit.

6. Geef ‘Bereikt percentage’ weer bij de antwoordweergave van het kwalificatieverzoek:

Het ‘Behaald percentage’ wordt toegevoegd als een kolom in de tabel die wordt weergegeven nadat op de kwalificatieaanvraag is geklikt en een bepaalde vragenlijst is geselecteerd. Het ‘Behaalde percentage’ en (‘Punten’ van ‘Totaal aantal punten’) wordt in deze kolom weergegeven. Voorheen was deze informatie alleen beschikbaar na het openen van de vragenlijst.

Met deze Release brengen we enkele wijzigingen aan in de registratie van leveranciers. Deze omvatten kleine wijzigingen in de e-mailsjablonen en het welkomstbericht dat wordt weergegeven aan de leverancier nadat deze op de Onventis Buyer registratielink heeft geklikt. Deze wijzigingen zijn doorgevoerd om ervoor te zorgen dat het registratieproces zeer transparant is en in overeenstemming met de wettelijke vereisten. Daarnaast hebben we de volgende wijzigingen doorgevoerd:

1. Het veld ‘Telefoon’ op het tabblad ‘Contact’ van het registratieformulier configureerbaar maken:

Voorheen was het verplicht om het telefoonveld in te vullen wanneer de leverancier zich registreerde bij de Tradecore-organisatie van de koper. In de huidige Release kunnen gebruikers het veld ‘Telefoon’ echter als optioneel instellen. Telefoonnummers worden geclassificeerd als ‘Persoonlijke’ gegevens en met deze functie kunnen onze klanten minimale ‘Persoonlijke’ gegevens verzamelen, wat wordt aangemoedigd door de GDPR-wetgeving.

Het selectievakje is standaard ingeschakeld, zodat het bestaande gedrag van het systeem niet wordt gewijzigd. Als de gebruikers het vinkje echter weghalen, is het veld ‘Telefoon’ optioneel voor de leveranciers om in te vullen tijdens de registratie.

2. Het niet vooraf invullen van ‘Persoonlijke’ gegevens tijdens het registreren op Onventis Supplier Portal:

Met deze wijziging hebben we de optie verwijderd voor leveranciers om toestemming te geven voor het doorsturen van persoonsgegevens naar Onventis voor registratie en gebruik van Onventis Supplier Portal door het selectievakje en de bijbehorende tekst in de stap ‘Bevestiging’ te verwijderen. De stap ‘Bevestiging’ wordt weergegeven aan de leverancier wanneer de leveranciers zichzelf registreren bij de Tradecore-organisatie van de koper nadat ze op de Onventis-kopersregistratielink hebben geklikt.

Onventis slaat bij deze stap geen persoonlijke gegevens van de leverancier op. Wanneer de leverancier zich vervolgens registreert op de Onventis Supplier Portal nadat kopers toegangsgegevens hebben verzonden, worden er geen persoonsgegevens vooraf ingevuld.

Voor onze Onventis Spend Analytics klanten hebben we voorgeconfigureerde Spend Analytics grafieken geïntroduceerd, precies daar waar ze het meeste effect hebben. Beginnend met leveranciersbeheer, kun je nu alle relevante uitgaven voor een bepaalde leverancier zien door een leverancier te selecteren en naar het tabblad “Spend Analytics” te gaan. Let op, dit is alleen zichtbaar als een gebruiker ten minste het Onventis Spend Analytics “Viewer” recht heeft.

Procure-to-pay

Gloednieuwe weergave van cataloguszoekresultaten

In deze Release introduceren we een gloednieuwe weergave van zoekresultaten. Met de gesplitste weergave kun je cataloguszoekresultaten van verschillende bronnen in één overzicht vergelijken.

Bij het zoeken naar een item kunnen onze klanten nu de gesplitste weergave gebruiken door op het pictogram voor gesplitste weergave te klikken:

De zoekresultaten worden dan verdeeld in maximaal drie verschillende catalogi tussen marktplaatsen en interne catalogi:

Door op de knop – catalogus te klikken, kan de klant een van de catalogi verwijderen:

Door op de knop + catalogus te klikken, kan de klant een catalogus toevoegen:

Door op het uitklapmenu te klikken, kan de klant de catalogus selecteren die hij wil vergelijken:

Prijsweergave

We hebben een bug verholpen waarbij het artikel de bijgewerkte prijs niet correct weergaf op de resultatenpagina.

Catalogus weergeven

We hebben een bug opgelost waarbij een onverwacht scherm wordt weergegeven bij het selecteren van geïntegreerde marktplaats in de catalogusnavigatie.

Instellingen servicenota

We hebben een bug met betrekking tot servicenota’s opgelost, waarbij de klant in zeer specifieke gevallen de servicenota in de status “wordt verwerkt” kon bewerken, zelfs als de optie “Servicenota kan door klant worden ingevoerd” niet was geactiveerd in de instellingen voor het verwerken van orders.

Functie erven

We hebben de functie Erven in de winkelwagen uitgebreid met de optie om de inkoopgroep te erven.

In het geval van een niet-SAP-organisatie wordt het toegewezen aan de sectie “Materiaal- en productclassificatie

In het geval van een SAP-organisatie wordt het toegewezen aan “ERP-toewijzingen”.

Verplichte velden

We hebben een bug verholpen die bepaalde velden in de accounttoewijzing en ERP-toewijzingen in de nieuwe winkelwagen als verplicht weergaf, terwijl ze optioneel waren. Daarnaast werden sommige verplichte velden in de toewijzingstoewijzingen voor accounts niet gevalideerd en dat is nu wel het geval.

Multi-accounting

We hebben een bug verholpen waarbij de hoeveelheid werd gereset na het kiezen/wijzigen van de “Kostenplaats” in het venster “Meervoudige boekhouding bewerken” voor het type “Rekeningtoewijzing op basis van hoeveelheid”.

Handmatige selectie van belastingcodes

In deze Release hebben we een functie geïntroduceerd waarmee belastingcodes handmatig kunnen worden geselecteerd in het winkelwagentje, op het artikel van de aanvraag en op inkooporders.

Opmerking: Deze functie wordt alleen ondersteund als de functie voor automatische belastingbepaling is uitgeschakeld. Als je momenteel de functie voor automatische belastingbepaling gebruikt en gaat gebruiken, is de functie voor handmatige selectie van belastingcodes geen optie.

Om dit nieuwe gedrag te configureren, moet je navigeren naar configuratie > organisatie-instellingen > tabblad inkooporder en zoeken naar “Handmatige selectie van belastingcode in het bestelproces (incl. winkelwagenpositie) “.

Nadat u de genoemde instelling hebt geselecteerd, zult u zien dat er een nieuw veld in de winkelwagen verschijnt in het blok met voorwaarden, zodat u de gewenste belastingcode handmatig kunt invullen.

De handmatige selectie van belastingcodes zal mogelijk zijn in alle documenten waar de belastingcode deel van uitmaakt, zoals het winkelwagentje, de inkooporderpositie of het regelitem van de aanvraag. Als een belastingcode handmatig wordt geselecteerd, wordt deze overgedragen naar de vervolgdocumenten.

Velden voor kostentoewijzing

We hebben een bug verholpen waarbij de waarde in het veld “Kostensoort/boekhouding” niet werd gewist wanneer een “Kostenplaats” zonder toewijzing werd geselecteerd in het vervolgkeuzemenu van het nieuwe winkelwagentje.

Bestellingen naar leveranciers sturen

We hebben een bug verholpen die te maken had met een interfaceconfiguratie waarbij sommige inkooporders niet naar de leveranciers werden verzonden.

Weergave van de leveringsdatum

We hebben de weergave van de leverdatum (itemniveau) in de bestellijst verbeterd, waardoor nu de eerste levering wordt weergegeven die geen geannuleerde status heeft van alle positie-items, zodat onze klanten weten op welke datum een bestelling voor het eerst wordt geleverd als er een leveringsschema is.

Organisatorische objecten in de PDF weergeven

In deze Release hebben we de optie toegevoegd om organisatorische objecten (nummer en titel) weer te geven in de PDF’s van inkooporders en verkooporders.

Voorbeeld:

Bestellijst filter

In deze Release hebben we het organisatieobject toegevoegd als filteroptie in de filterconfiguratie.

CPD-leverancier

In deze Release hebben we de functionaliteit voor CPD-leveranciers verbeterd. Bij het aanmaken van een inkooporder wordt het selectievakje Gebruik het ingevoerde faxnummer voor CPD automatisch aangevinkt.

Nieuwe afleveradressen

In deze Release hebben we de functie toegevoegd om een nieuw afleveradres aan te maken voor de nieuwe winkelwagen. Om dit te doen, moet de gebruiker toestemming hebben in de instellingen voor toegangsrechten
(Gebruikersrollen > Rechten > Administratie > Interne organisatie > Adres > Adres aanmaken)

In de nieuwe winkelwagen zien gebruikers die het recht hebben om een nieuw adres toe te voegen, in het gedeelte met de aflevergegevens een knop Toevoegen:

Door op deze knop te klikken, wordt de adrespagina geopend en kan de gebruiker alle benodigde informatie toevoegen.

Raamvolgorde

We hebben een bug opgelost waarbij sommige raamwerkorders niet naar de leverancier konden worden verzonden.

De BC-log van Orderimport uit SAP met SAPMixed-adapter aanpassen

Bij het importeren van orderbevestigingen uit SAP wordt naast het ordernummer ook het ordernummer weergegeven in het importlogboek.

Leverancier import

Bij het importeren van leveranciers uit verschillende externe systemen kun je voorkomen dat het huidige leveranciersnummer uit het ene systeem wordt overschreven door het nummer uit het tweede systeem.

Toeslagen import

Bij het overbrengen van orders van Onventis naar SAP kunt u optioneel de controle en overdracht van de aanvullende voorwaarden activeren die voor een artikel in het antwoord van SAP staan. Dit betekent dat de aanvullende voorwaarden die in Onventis zijn gemaakt, worden vergeleken met de aanvullende voorwaarden uit SAP en worden aangevuld.

Bestelling wijzigen

We hebben een bug opgelost waarbij twee gebruikers tegelijkertijd een wijziging in een verkooporder aan het bewerken waren en door dit gedrag een algemene melding kregen “Er is geen rij op positie 0” waarbij het niet mogelijk was om de fout te identificeren en te herstellen. Na het oplossen van de bug hebben we de algemene foutmelding veranderd in een meer toepasselijke melding “Order heeft een status waarbij het niet mogelijk is om nieuwe posities toe te voegen”.

Daarnaast hebben we ook een bug verholpen waarbij het wijzigen van de materiaalgroep in de verkooporder niet mogelijk was.

Bevestiging van leveringsdatum

We hebben een bug verholpen waarbij leveranciers leveringsdatums niet konden bevestigen, niet alleen vanuit het scherm “Belangrijke berichten” tijdens het inloggen in de applicatie, maar ook direct vanuit de pagina Verkooporder wanneer de gebruiker van de leverancier deze opent vanuit de lijst nadat hij vanuit het Dashboard of het zijmenu heeft genavigeerd.

Vertaling

We hebben de vertaalfabrikant in de regelpositie van de vordering gerepareerd.

We hebben de filteropties van de lijst voor het bepalen van de toewijzing van accounts verwijderd, omdat we momenteel geen ondersteuning bieden voor het filteren van de lijst met regels voor het bepalen van de toewijzing van accounts.

Ad-hocadres

In deze Release introduceren we de ad-hoc adresfunctionaliteit in de mobiele versie.

Gebruikerstoewijzingen

In deze Release hebben we de optie geïntroduceerd om alle organisatorische objecten te selecteren voor gebruikerstoewijzingen.

Om alle organisatieobjecten voor een gebruiker te selecteren, moeten we navigeren naar mastergegevensbeheer > gebruiker (selecteer de gebruiker) > toewijzingen (tabblad) > organisatieobject

Adres importeren

We hebben een bug verholpen waarbij het niet mogelijk was om informatie te verwijderen via import omdat lege velden niet werden overschreven.

Platform & Core

Met de release Ob 2024.4 krijgen onze applicaties Onventis Buyer en Onventis Supplier vertalingen voor het Bulgaars, Kroatisch en Roemeens. Je kunt nu ook inhoud in deze talen onderhouden.

Hierdoor kunnen we de bruikbaarheid van het systeem verbeteren voor uw Bulgaarse, Kroatische en Roemeense moedertaalsprekers.

In deze Release introduceren we de aggregatie van BcJob meldingen in één e-mail per uur. In plaats van direct na het voltooien van elke BcJob-uitvoering een notificatie-e-mail te sturen, controleren we elk uur hoe vaak een BcJob is uitgevoerd en sturen we je één e-mail met informatie over succesvolle, foutieve en mislukte uitvoeringen.

We doen dit om de hoeveelheid e-mails die we versturen te verminderen, omdat we vaak binnen een zeer kort tijdsbestek grote aantallen e-mails versturen voor dezelfde BcJob die niet worden gelezen.